ElektroPrůmysl.cz, září 2018

Elektro Průmysl .cz ELEKTROINSTALACE 102 | září 2018 Určení vnějších vlivů a zpracování protokolu o jejich určení v kuchyních Bytové a čajové kuchyně Pro bytové a čajové kuchyně s běžným ku- chyňským vybavením (myčka nádobí, elek- trický nebo plynoelektrický sporák, vařič, pečicí a/nebo mikrovlnná trouba, drobné elektrické spotřebiče a podobně) určeným pro laické použití a není-li v této kuchyni další vnější vliv, který je nutno vzít v úvahu, není třeba vypracovávat protokol o určení vnějších vlivů. Její vybavení elektrickým za- řízením se řídí normou ČSN 33 2130 ed. 3. Ostatní kuchyně (stravovací a obdobná zařízení) Základní informativní podklady o vnějších vlivech kategorie A pro vypracování proto- kolu o určení vnějších vlivů dodává zpraco- vatel gastronomické technologie. Okolo mycích stolů pro přípravu potra- vin a okolo mycích dřezů a stolů pro mytí nádobí je do vzdálenosti 1,5 m vnější vliv třídy AD2. Ve vnitřním prostoru odsávacího zákry- tu – digestoře je vnější vliv třídy AD2. V prostorech vybavených podlahovou vpustí se v době provádění sanitace a do vyschnutí vyskytuje vnější vliv třídy AD3 do výše 0,2 m nad podlahou. Rozsah tříd vnějších vlivů uvedených v bodech výše je považován za obvyklý, je-li pro zajištění údržby a čistoty kuchyň- ských provozů používáno běžných úklido- vých zařízení a pomůcek (ruční čištění, čis- ticí stroje) a nikoli čištění ostřikem vodou. V kuchyni, nad úrovní vařičů, tálů spo- ráků, nad kotli, nad pečicími pánvemi, nad fritézami a obdobnými tepelnými spotřebi- či se vyskytuje vnější vliv třídy AA6. Pokud je vždy souběžně s činností uvedených spotřebičů v kuchyni v provozu vzducho- technika (klimatizace) není nutno obvykle tuto třídu vnějšího vlivu rozšiřovat. Nadmísty přípravy a skladování nekrytých potravin se vyskytuje vnější vliv třídy BE4. Příklad příloh zápisu o určení vnějších vlivů velkokapacitní kuchyně Jednotlivé tabulky se po vyplnění stávají součástí zápisu o určení vnějších vlivů. Při stanovování celkového požadované- ho výkonu příkonu pro gastrotechnologic- ká zařízení je doporučováno zahrnout do celkové energetické bilance provozu zálo- hu příkonu ve výši 20 % – 30 % požadova- ného příkonu. Zaměstnavatel určí pracovní pozice, pro jejichž výkon je nutné provést přípravu pro dosažení odborné způsobilosti pracovníků pro obsluhu elektrických zařízení. Při ur- čování pracovních pozic je zároveň nutno určit stupeň odborné způsobilosti podle vyhlášky č. 50/1978 Sb. Pokud se hořlavé materiály, jako je mast- nota, moučný prach, atd. mohou hromadit na krytu elektrického zařízení v množství dostačujícím k založení požáru, musí se provést odpovídající opatření, aby se za- bránilo překročení výše uvedené teploty na krytu zařízení. Tímto opatřením může být například předpis kontroly čistoty elek- trického zařízení a zajišťování této čistoty v provozním řádu provozovny. Požadavek na vypracování provozního řádu se dopo- ručuje uvést v Protokolu o určení vnějších vlivů.

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjk3NzY=