ElektroPrůmysl.cz, únor 2024

ElektroPrůmysl.cz DISKUSNÍ FÓRUM 106 | únor 2024 Dotazy a odpovědi z diskusního fóra serveru www.in-el.cz Lhůty revizí ve školní kuchyni Potřeboval bych poradit s určením lhůt pravidelných revizí ve školní kuchyni. V kuchyni se provádí už desítky let pravidelné revize společně s elektroinstalací celé školy, to znamená každé tři roky. Dle původní dokumentace jsou v kuchyni určeny vnější vlivy (mimo jiné), dle ČSN 33 0300 takto: Podlaha u varných kotlů a myček – mokré 3.2.4, to znamená dle ČSN 33 1500 tab. 4.2 revizní lhůta 1 rok. V ostatních prostorách kuchyně jsou určena prostředí, které odpovídají revizní lhůtě minimálně 3 roky. Mají se tedy v celé kuchyni začít provádět pravidelné revize ve lhůtě 1 rok, nebo stačí dosavadní lhůta tří let? Podlaha, kde je dle dokumentace určeno prostředí mokré, tvoří pouze malou část plochy celé kuchyně – maximálně se jedná o 15 až 20 %. V normách se mi bohužel nepodařilo najít žádné vodítko k vyřešení tohoto problému. Na nějakém semináři mi bylo sděleno, že se snad řídit tím, které prostředí převládá v 70 procentech v daném prostoru. Děkuji předem za váš názor na danou problematiku. Odpověď: Technická normalizační informace TNI 33 2000-5-51:2022 Elektrické instalace nízkého napětí – Výběr a stavba elektrických zařízení – Obecné předpisy – Vnější vlivy, jejich určování a protokol o určení vnějších vlivů – Komentář k ČSN 33 2000-5-51 ed. 3+Z1+Z2:2022 v článku 2.4 definuje a vysvětluje termín „dominantní vnější vliv“ jako vnější vliv, jehož působení v daném místě převažuje nebo důsledky jehož působení mohou být určující pro daný objekt, i když se v daném místě nemusí bezprostředně vyskytovat. Při řešení problému z Vašeho dotazu by bylo vhodné postupovat podle dispozičního uspořádání kuchyně s přihlédnutím k původní, dnes už neplatné, normě ČSN 33 0300 Druhy prostředí pro elektrická zařízení, podle níž byly vnější vlivy stanoveny. Článek 3.2.4, který v ČSN 33 0300 pojednává o mokrém prostředí, je podrobněji vysvětlen v příloze 5 normy. Základním problémem je ujasnit si, zda voda v daném prostoru pouze kape nebo stříká nebo tryská anebo zda se v prostoru kuchyně používá pravidelný oplach vodou tak, že podlahy a stěny zůstávají po zapnutí elektrických zařízení mokré. Všechny tyto údaje mají vliv na rozsah, kam bude „prostředí mokré“ zasahovat. V případě, že je v prostorách kuchyně prováděn pravidelný oplach a podlahy a stěny zůstávají mokré po zapnutí elektrických zařízení, je prostředí mokré po celé ploše kuchyně až do výše prováděného oplachu. Dále je potřeba vzít do úvahy také ustanovení článku 3.2.3 ČSN 33 0300, který řeší prostředí vlhké a stanovuje, že prostředí vlhké je kolem prostředí mokrého do vzdálenosti 1,5 m, nejsou-li provedena zvláštní opatření. Na základě všech těchto informací v prostorech konkrétní kuchyně lze stanovit, zda je v tomto prostoru působící vnější vliv, vyjádřený v souladu s článkem 3.2.4 ČSN 33 0300 jako prostředí mokré, dominantním vnějším vlivem nebo není. V případě, že bude vnější vliv stanovený v souladu s ČSN 33 0300, článek 3.2.4 a s přihlédnutím k ustanovení článku 3.2.3 shledán jako dominantní vnější vliv, tak

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjk3NzY=